I en tid då den digitala utvecklingen går i en rasande fart finns det ändå ett växande intresse för det gamla. Trots att det kommer ut nya spel finns det fortfarande de som hellre spelar tv- och dataspelen från förr, och brädspelstrenden från 2015 håller fortfarande i sig. Intresset för schack kryper ned i åldrarna och de klassiska spelen kan fortfarande konkurrerar med dagens moderna spel.

Brädspelens återkomst

Det kommer alltid att finnas målgrupper som tycker om att spela ett visst spel eller en viss typ av spel. Men att det finns ett ökat intresse för mer traditionella spel, vilka man trodde skulle försvinna till fördel för de modernare spelen, har kommit som en överraskning. I Sverige blev det 2015 återigen populärt att spela brädspel tillsammans med vänner och familj. Klassiker som Monopol och Risk eller Cluedo och Memory flyttade tillbaka in i folkhemmen och det började att säljas nya versioner med nya teman och utseenden. Även om schack kanske inte tillhör just den här kategorin med sällskapsspel, fick det absolut ett uppsving av trenden. Många som briljerar i andra brädspel vill testa sin skicklighet i det svåraste och mest strategiska spelet av dem alla.

Unga skandinaviska talanger som den flerfaldige världsmästaren Magnus Carlsen har också bidragit till att schack har blivit populärare under senare åren. Samtidigt bidrar också spännande scenarion som det som uppstod under världsmästerskapet i London förra året. Det var första gången som tolv raka partier slutade remi, och avgörandet tvingades ske genom omspel, vilket den unge norrmannen vann med tre av tre.

Digital retro

Det är heller inte enbart klassikerna som spelas öga mot öga i den verkliga verkligheten som ökar i popularitet. Även de digitala klassikerna har gjort comeback. Spelföretag som Nintendo och Sony har släppt sina gamla konsoler i nyversioner. Nintendos nyutgåvor av SNES och NES sålde slut direkt, vilket även de nya versionerna av Atari och Commodore 64 gjorde. Deras klassiska spel som Sonic the Hedgehog, Super Mario och många fler har släppts till mobilen eller i helt nya utgåvor för att passa dagens digitala enheter. Ännu äldre spel har kommit tillbaka på Casino online. Här har man blåst liv i spelautomaterna och hasardspelen, som nästan går tillbaka lika långt i tiden som schack. Dessa går att spela både i mobilen, surfplattan och på en dator, och följer från och med nu de nya reglerna som gäller för spel i Sverige. Det innebär ett ansvarsfullt spelande, kvalitativa spel från kända spelleverantörer samt att spelverksamheten som erbjuder spelen måste ha en godkänd licens för landet det är verksamt i.

(”Super Mario Bros 1985” (CC BY 2.0) av SobControllers.)

Den här utvecklingen och det här intresset är glädjande nyheter, samtidigt som det är en frågeställare. Vad är det med dessa spel som fortfarande lockar oss. Hur kan det efter så många år fortfarande finnas ett underhållningsvärde och en utmaning. Handlar det bara om nostalgi eller är det något mer?

Oavsett vad orsaken är, är det en utveckling som leder till att det finns fler valmöjligheter, fler spel och inte minst fler som vill prova att spela schack.