Matematik är långt ifrån medelsvenssons bästa ämne så visst blir det krångligt när så mycket inom nöjesvärlden baseras på detta.

Foto: Mostphotos

Odds och chans är inte bara ledord utan i många fall grunden många spel bygger sin mekanik på. Är detta nödvändigtvis dåligt? Svaret där är egentligen både ja och nej, för dels kan en part hävda att ett helt slumpbaserat system inte favoriserar någon medan en annan kontrar med att en individs kompetens och erfarenhet ignoreras.

Sanningen ligger i många fall någonstans emellan, för även om kärnan i många spel, särskilt hasard av olika slag, baserat på slump så kan man med lite strategi vända oddsen i ens egen favör. Exakt hur man gör detta varierar extremt beroende på vilken typ av spel man spelar, men vi har för enkelhets skull delat in dem i tre huvudsakliga kategorier.

Ren slump

Denna kategorin är kanske den mest uppenbara då spel som hamnar här är de som är helt baserade på tur i sitt grundutförande. Här innefattas allt ifrån att singla slant till tärningsspel i stil med Yatzy, men man kan sträcka på definitionen långt mer än så.

Det bästa och troligtvis mest kända exemplet på vad som egentligen är ett slumpspel är poker i alla dess former, vare sig det är Seven star stud, Omaha High eller Texas Hold’em likt de man hittar hos 888casino. Som spelare har du ingen som helst kontroll över vilka kort du får och det är ren tur om din resulterande hand är bra eller inte, men trots detta är Poker och dess många undergrupper bland de mest populära spelen i världen.

Så hur kan man förklara detta? Den stora anledningen till varför poker trots massiva slumpelement kan spelas kompetitivt är för att man inte spelar med korten i sig – man spelar med motståndarna. Det som de flesta guider kommer förklara för dig att den största faktorn som avgör vem som vinner i poker oavsett typ är den som kan bluffa och läsa sina motspelare bäst. Även om tur fortfarande är ett starkt element så är det knappast vad som avgör spelet.

Kontrollerbar slump

Denna kategori är lite mer vag då den till stor del är likadan som den förra. Den stora skillnaden är att slumpen i dessa spel inte bara är ren tur utan kan användas taktiskt av den uppmärksamme spelaren. Dessa spel kommer i två huvudsakliga variationer: De med statisk och de med dynamisk slump. Statisk slump innebär att oddsen alltid är detsamma oavsett hur länge du spelar, men som fortfarande ger spelaren viss makt över hur bra respektive dålig denna är. Ett praktexempel på detta är Roulette där brädet i sig aldrig förändras, men du som spelare har full makt över hur stor vinstchans du har. Ju mer du sprider ut dina satsningar desto bättre chanser har du, men likaledes sjunker den potentiella utbetalningen.

När det kommer till dynamisk slump förändras oddsen under spelets gång, men en van spelare kan använda detta till sin fördel. I Blackjack är korträkning en ofta kritiserad men likaledes effektiv metod som utnyttjar att man spelar med riktiga kort. Spelade kort läggs undan, så håller man koll på vilka som dykt upp kan man beräkna oddsen för kommande kort och satsa sina pengar därefter.

Schack – ett slumplöst spel

Slutligen har vi de slumplösa spelen. Dessa är mer eller mindre helt baserade på spelarnas egna kunskap och strategier, så inget faller på en metaforisk tärning att avgöra. Favoritexemplet för många är här schack. Detta spel är så stilrent och fritt från slump att så gott som allt går att enkelt men omständigt sammanfattas som matte. Det finns ett begränsat antal strategier och ett begränsat antal sätt att spela, så vana schackfantaster har ofta memorerat hundratals om inte tusentals möjliga motdrag för varje plan de tillämpar. Det kan verka stelt och tråkigt enligt vissa, men i gengäld är det bland de mest rättvisa spelen som existerar.