Jonathan Westerberg kämpar hårt vid brädet för att bli stormästare

jonathan_westerberg_SWEJonathan Westerberg, 21 år, är en av Sveriges mest flitiga turneringsspelare. Hans kamplust vid schackbrädet har fört upp honom ända till landslaget.

Han gjorde debut för Sverige i seniorsammanhang i lag-EM på Island där han var snubblande när att ta sin andra stormästarinteckning. Kanske den kommer i stället i hans kommande turneringar: London Chess Classic och Rilton Cup. Går allt väl kan Jonathan Westerberg vara stormästare när det drar ihop sig för Stockholm Chess Challenge.

Du gjorde landslagsdebut i lag-EM på Island. Berätta om känslan att spela i landslaget, och hur du tycker att det gick?

– Det är för mig stort att få representera sitt eget land i sådana här sammanhang. Man skärpte sig mer i förberedelser och under partierna, vilket gjorde att jag höjde mitt spel och även om jag gjorde ett par grova bortsättningar så var resultatet okej.

Du är en av Sveriges mest flitiga turneringsspelare. Hur många turneringar kommer du att ha spelat under 2015?

– Jag tror att jag ligger runt ungefär 120 långpartier per år, till det tillkommer lite blixt- och snabbschacksturneringar.

Du är på god väg att bli stormästare. Hur långt har du kommit i jakten på titeln?

– Jag har tagit en stormästarinteckning och uppnått 2500 i elo. Så jag har ungefär hälften kvar, men jag räknar med att klara det inom ett till två år.

Vad är ditt mål i Stockholm Chess Challenge?

– Vinna tävlingen och spela bra schack!


 

VIDEO, Intervju under Visma Chess

VIDEO, ICC-blixt Westerberg–Greg Shahade. Greg är inte glad!

(Visited 1 250 times, 1 visits today)