Schack har som bekant spelats i flera århundraden. Ingen vet spelets exakta ursprung, men forskare tror sig veta att spelet uppstod i området kring Indien och Iran för mer är 1500 år sedan. Det finns även teorier om att en tidig variant av schack spelades så tidigt som år 100 i Kina.

j-grahl-chess-set-webOrdet schack är ett låneord från persiskans shah, vilket betyder ”konung”. Spelet anses sedan länge vara ett spel för kungar och det är förmodligen världens mest spelade strategispel. De enkla reglerna och de oändligt många möjligheterna gör att spelet är populärare idag än någonsin tidigare.

Vi är vana vid att se schackpjäser tillverkade i trä och plast, men även glas och metall är vanliga material. Förr var det inte ovanligt att pjäserna snidades ur elfenben och sådana pjäser har idag högt samlarvärde. Att ha ett fint schackbräde hemma har länge varit en statussymbol och det finns set som värderas till så mycket som fem miljoner kronor, vissa ännu mer.

Tar vi en titt på listan över de fem dyraste schackbrädena så hittar vi både utomordentligt hantverk och givetvis exklusiva material. Piero Benzonis uppsättning pjäser från setet Carolingi XIV var ett sätt att visa respekt för de många krig som utspelades under 800-talet mellan de franska Karolingerna och de ottomanska turkarna. Varje pjäs är handgjord i guld och silver och de oerhört detaljrika figurerna ser ut som kungar, drottningar, biskopar, löpare och bönder. Setet värderas till ca en miljon kronor.

1972 designade Jim Grah ett schackset vars pjäser tillsammans väger nästan ett halvt kilo, bara i guld och solitt silver. Brädet är gjort i ebenholts med fina detaljer i silver. Jim Grahs uppsättning skulle kosta dig ca fyra miljoner kronor.

Firman Charles Hollander är kända för sina exklusiva prylar och setet Royal Diamond är inget undantag. Designern och juveleraren Bernard Maquin behövde 4 500 timmar för att färdigställa mästerverket som består av 14 karat vitguld och 9 900 vita och svarta diamanter. Kostnad? Ca fem miljoner kronor.

Victor F. Scharstein designade sitt asien-inspirerade set med Sun Zis klassiska bok Krigskonsten i tankarna. Med material som guld, rubiner, smaragder, safirer och diamanter så ses uppsättningen som en av de finaste i världen. När skapelsen auktionerades ut så landade det näst högsta budet på runt sju miljoner kronor. Det vinnande budet är ännu hemligt, men räkna med att det är ansenligt mycket högre.

Inget av de dessa set kommer dock i närheten av Jewel Royale. När juvelerarfirman Boodles annonserade sin skapelse 2005 så hade man endast producerat kungen. Med 146 diamanter och 73 rubiner så värderas pjäsen till runt en miljon kronor. Ingen har ännu beställt ett helt set, men det totala värdet beräknas till ca nio miljoner kronor.

När plånboken inte riktigt tillåter inköp av annat än platspjäser så finns det många speltillverkare i Sverige som kan ge ett välbehövligt tillskott till kassan.

Om du inte är så mycket för guld, silver och ädelstenar så kanske det här setet är något för dig? Den amerikanska sajten LensRentals ställde upp ett antal kameraobjektiv i olika storlekar på ett schackbräde för att en gång för alla avgöra kampen mellan Nikon och Canon. Enligt uppgift vann Canon kampen med sina vita objektiv.