Hur tidigt kan man börja spela schack? Det här är en fråga som föräldrar ofta ställer. Då det finns ett intresse för spelet i familjen så är det naturligt att man gärna ser att barnen också kommer igång. I familjer där schackbrädan kommer fram med jämna mellanrum så kommer de små att bli intresserade då föräldrar och äldre syskon spelar. Men det går ju inte att tvinga en fyraåring att spela på rätt sätt.

Oavsett ålder så är det viktigt att börja steg för steg. Med några pjäser på brädet och med få förklaringar så kan små barn komma igång. En fyraåring har dock sällan tålamod för att lära sig regler. I denna ålder så är det bättre att bara leka med schackpjäserna och låtsas att det är ett äkta spel. Då kommer det att skapas en kärlek till spelet i tidig ålder och det kan vara viktigt för ett vidare intresse.

Spel kan vara nyttiga

Det är inte alltid som vi tänker på hur nyttiga spel kan vara. Många spel som nätverksspel och casinospel är ju enbart för nöje. Den som kollar odds med Bethard kanske inte ser detta som en investering i hälsan men det kan det faktiskt vara. Numera så är det känt att glädje förlänger livet. Om du blir glad av sportsbetting, blackjack, slots eller World of Warcraft så kan det alltså vara något som ger dig ett längre och rikare liv.

Det här kan också vara något som lägger grunden till en livslång kärlek till ett spel. Glädjen omkring schackspelen är enormt viktig. Oavsett i vilken ålder ni sätter igång med schacklektionerna så är det viktigt att de är roliga för barnet. Då är det troligare att det blir mer schack i en ålder då föräldrar kan få en värdig motståndare.

Skolor jobbar med schack

Numera så finns det skolor som jobbar med schack som en del av undervisningen. Det är känt att spel kan användas för utveckling på många olika sätt. Det går att börja så tidigt som i lågstadiet med schack men det är kanske först på högstadiet som elever verkligen kan greppa det logiska och strategiska tänket.

Fritidsgårdar och allmänna platser på skolor har inte sällan schackspel. Dessa kan användas av elever på ett fritt och naturligt sätt. Så snart som barnen kan reglerna så kan de börja spela mot varandra på raster. Det här ger en aktivitet som skapar lugn och trygghet i skolan vilket är ett välkommet inslag.

I enlighet med barnets förmåga och intresse

För att ett barn ska utveckla kärlek till schack så gäller det att inte stressa och pressa. Om det blir för svårt från start så kan det få helt motsatt effekt. Visst går det att ta kurser men att gå på för intensivt från start är inte att rekommendera. Med lite tålamod så kommer de goda resultaten tids nog.