Masoud Mosadeghpour vann VM sensationellt – nu kan han bli stormästare i SCC

masoud_mosadeghpour_IRANIranske schackspelaren Masoud Mosadeghpour (IM 2479) vann sensationellt VM för 18-åringar i höstas. Nu är hans nästa mål att bli stormästare. Kanske blir han det i Kista under Stockholm Chess Challenge.
Här är en intervju med Masoud Mosadeghpour:
Du vann världsmästerskapet för U18 i höstas. Berätta om dina känslor när du stod högst upp på prispallen?
– Jag var bara sjuttonde spelare när man tittade på startrating! Jag visste att det var väldigt svårt att hamna på prispallen. Jag blev bara sjuttonde man när jag spelade i ungdoms-VM för två år sedan. Jag var självfallet väldigt lycklig när det gick så här bra i år. Jag tog min andra stormästarnorm och tog förstaplatsen före många starka spelare, och det överraskade många.
Din rating har stigit snabbt de senaste två åren. Hur nära är du de stora titlarna som spelare?
– Det stämmer. Jag har spelat i många turneringar och fått bra placeringar. Jag har redan nio medaljer i asiatiska mästerskapen. Men jag har haft problem att få titlar som schackspelare. Men i år har det gått lättare. Före världsmästerskapet i höstas vann jag Asiatiska juniormästerskapet och tog min första stormästarnorm och blev även Internationell mästare.
Kan du beskriva hur schackscenen är i Iran just nu?
– Det är bra som vanligt höll jag på säga. Iran har tio stormästare och 20 internationella mästare och det fylls på av unga spelare. Varannan månad avgörs det en stark öppen turnering i landet. Förre världsmästaren Anatoly Karpov kommer till en stark turnering i Iran i februari.
Är det också mycket schack i skolan?
– Ja det finns, men det är inte så mycket aktivitet. Jag ser mer av fysiska sporter på skolorna.
Vilken schackspelare är din största inspirationskälla?
– Mikhail Tal! Jag försöker spela lika taktiskt som honom. Men Ehsan Ghaem Maghami (nummer ett i Iran) är min förgrundsfigur. Han spelar väldigt bra och alla i Asien vet vem han är. Dessutom är han framstående inom psykologi och antropologi.
Hur känns det att komma till Sverige?
– Det är första gången för mig och jag ser fram emot att träffa er svenskar! Jag hoppas att kunna göra mitt allra bästa i Stockholm Chess Challenge,
Slutligen, vad är ditt mål som schackspelare?
– Att bli stormästare!
(Visited 784 times, 1 visits today)