Generellt sett har spel ansetts hindra och hämna tankeverksamheten. Den här synen har gällt de flesta spel, men inte alla. 

Schack har sedan hundratals år tillbaka ansetts vara ett spel för de lärda. Den som bemästrade schack ansågs vara logisk, matematisk och mer strategisk än andra. Med åren har schack fått konkurrens om att vara det mest utmanande strategiska spelet. Det är samtidigt inte det enda spelet som har en positiv inverkan på vår hjärnhälsa. Andra spel, såsom kortspelet poker, utmanar och utvecklar spelare på ett liknande sätt.

Starkare hjärnhälsa med poker och schack

Pyssel och knåp som korsord och sudoku har en bevisad förmåga att hjälpa oss att träna upp hjärnan till att snabbare lösa problem och förbättra minnet. Schack och kortspel, som poker och bridge, har samma positiva inverkan. Poker som schack kräver både strategi och taktik. Det här är något som kan övas upp med hjälp av träning. Det är den här upprepningen och utmaningen som har en positiv effekt på vår hjärnhälsa. Dessa spel, såväl som andra utmanande aktiviteter, bidrar till att motverka utvecklingen av bland annat demens och andra sjukdomar. 

Två schackpjäser: Källa: Pexels

Poker och schack delar faktiskt flera likheter, både sett till ursprung, upplägg och utveckling. Båda spelen kräver att spelarna är uppmärksamma och de måste tänka på sin egen position såväl som sina motståndares. I schack har spelaren ett öppet bräde framför sig och ska med hjälp av den tillgängliga informationen hitta den snabbaste vägen till vinst, samtidigt som hen ska försöka blockera motståndarens hinder. I poker finns den enda synliga informationen i pokerspelarens hand och i de öppna korten på bordet. För att samla in information om de andra spelarnas pokerhänder måste spelaren visualisera flera tänkbara scenarion, samtidigt som hen ska försöka hitta tecken på om motståndarna exempelvis bluffar och egentligen sitter på svaga händer.

I takt med att tekniken har utvecklats har dessa två spel, som båda sägs härstamma från Persien, blivit tillgängliga på nätet. Det är nu möjligt att spela solo samtidigt som det har blivit enklare att hitta motståndare från hela världen. 

Schackspel & pokerturneringar på nätet

Ytterligare likheter mellan poker och schack hittas vid en närmare titt på hur de styrs. Poker och schack har sina internationella förbund som reglerar alltifrån spelregler till vilka upplägg som turneringarna ska ha. Poker har sitt förbund, International Federation of Match Poker (IFMP), medan schack har sitt, Fédération Internationale des Échecs. I dag har både poker och schack en stark närvaro på internet. Det går att spela solo och mot andra spelare. Det går att rekreationsspela såväl som att delta i riktiga turneringar. 

Det arrangeras flera pokerturneringar i virtuella pokerrum. Några utspelar sig helt på nätet medan andra kan ha en plats vid ett fysiskt pokerbord som förstapris. Det är inte lika vanligt med schackturneringar på nätet och framför allt inte av högre klass. De allra största schackturneringarna arrangeras offline, varav schack-VM är den största. Det här mästerskapet arrangeras vartannat år och vinnaren får inte bara en stor prissumma. Hen får titulera sig som världsmästare. Den allra största pokerturneringen är i sin tur WSOP, som ibland kallas för poker-VM. Den mest prestigefyllda tävlingen i turneringen spelas i Texas Hold’em no limit. Prissumman till den som vinner huvudmatchen i WSOP har ökat för varje år. 2019 gick vinnaren Hossein Ensan hem med 10 000 . Prissumman i motsvarande schackturnering är inte lika hög. Prispotten brukar däremot uppgå till en ordentlig summa. Detta gäller även mindre schackturneringar, såsom Stockholm Chess Challenge. Där går vinnaren av sin grupp gå iväg med mellan 10 000–6000 SEK.

Schack, likt poker, har egentligen aldrig haft en status som precisionssport men det här har börjat att ändras. Den flerfaldiga världsmästaren Magnus Carlsen har gett schack ett nytt ansikte. Norrmannen har blivit en världskändis och har med sin stil och charm visat att schack är mer än en hobby för akademiker. Poker har också blivit mer omtalat i sportsammanhang. Dels är det ett spel som verkar fascinera många idrottsmän, varav det inte är ovanligt att se fotbollsspelare som Gerard Piqué och tennisspelare som Rafael Nadal vid pokerborden. Det har fått en plats i tablån på olika sportkanaler. ESPN sänder WSOP från Las Vegas varje år och stora framgångar inom internationell poker, såväl som schack, omnämns ofta i sporttidningarna.

Magnus Carlsen. 

Fortsatt utveckling väntar 

Trots sin ålder finns det inga tecken på att varken poker eller schack kommer att gå ur tiden och tappa spelare. Likt poker har schack vuxit och spridit sig tack vare internet. Från att endast har varit tillgängligt för den som hade ett schackbräde är det nu tillgängligt för alla att spela. Schack kan i dag spelas solo mot en dator, eller mot en annan spelare som befann sig på en annan ort. Antalet schack-appar har ökat de senaste åren och schacksällskap uppmuntrar spelare att öva på internet. 

Poker fick ett stort uppsving tack vare internet och det faktum att det blev möjligt att spela solo. Tidigare var pokerspelare tvungna att hitta andra spelare att spela mot. Pokerspelare har nu möjlighet att välja mellan flera olika pokervarianter, såsom Omaha, Stud och Texas hold’em. De kan spela på en dator eller från mobilen och de kan möta pokerspelare från hela världen utan att behöva resa. De kan också spela mot botar. Pokerbotar kan användas för att övningsspela och ger nya pokerspelare en chans att lära sig spelet utan att behöva göra egna satsningar. Pokerbotar är däremot inte tillåtna vid riktiga pokerturneringar och det gäller att vara uppmärksam på tecknen som tyder på att det finns en pokerbot vid det virtuella bordet. Ett vanligt sätt att upptäcka en bot är om en spelare alltid tar exakt lika lång tid på sig att göra sitt drag och att satsningen hela tiden är den samma. Ett annat tecken är att det brukar vara ovanligt tyst i chatten. 

Hand håller fyra ess. Källa: Unsplash

Poker och schack är två av dagens mest spelade strategiska spel. Med hjälp av internet har båda ökat i popularitet och det finns inget som tyder på att den kommer att dala. Tvärtom är det fler som hittar till dem, både av nyfikenhet och i sökandet efter en klurig utmaning.