Fotboll och schack har vid första anblicken inte mycket gemensamt. Det är sällan man hör talas om en fotbollsspelare som gillar att spela schack, eller en schackspelare som gärna sparkar boll. Men det finns mer likheter än vad många kan tro och faktum är att schack kan vara till stor hjälp för fotbollsspelare att förstå sig på det egna spelet bättre.

Fotbollsspelare och schack

Det finns kanske ingen naturlig koppling mellan de två sporterna. Det ena är världens största lagsport och det andra är ett av världens äldsta brädspel. De kopplingar som det har rapporterats om är också mer komiska än hjälpsamma. Ett exempel rapporterades av https://www.svt.se för några år sedan. De två norska fotbollsspelarna Martin Ödeegaard och Mats Möller Dähli lade upp en bild på Instagram som visade de två spela ett parti schack. Däremot var något väldigt fel med bilden, vilket landsmannen och tillika världsmästaren i schack, Magnus Carlsen, var snabb att påpeka. Inte nog med att kungen och drottningen stod på fel plats. Hela brädet var vridet 90 grader åt fel håll.

Huruvida Ödeegaard och Dähli har fortsatt att spela efter den händelsen är osagt. Ödeegaard spelar i dag i La Liga-klubben Real Sociedad medan Dähli spelar i tyska St. Pauli. Enligt bets och nyhetsrapporteringarna från https://extra.bet365.com/news/sv är oddset 4.00 för att Real Sociedad slutar bland de topp 4 bästa i ligan. För att lyckas med det hade en idé varit att ta en närmare titt på ett schackbräde.

Fyra områden där schack kan hjälpa fotbollsspelare

Ju närmare du tittar på de två sporterna desto fler likheter hittar du. En fotbollsspelare kan faktiskt förbättra sitt taktiska och strategiska tänkande på fotbollsplanen genom att fördjupa sig i spelet, vars regler förklaras på http://www.umedalen.ac/. Det kan bland annat hjälpa dem med:

Taktiken: Båda sporterna omges av regler. Det går inte bara att ställa pjäserna där man vill eller skjuta bollen mot mål hur som helst. Innan varje match går fotbollsspelarna och tränarna igenom vilken taktik de ska följa. Ju mer spelaren är införstådd i varför taktiken behövs för att vinna matchen, desto bättre kommer hen att prestera.

Hantera sina motståndare: Både schack och fotboll spelas 11 mot 11. Det är alltså samma antal spelare/pjäser som måste kontrolleras. Schack kan hjälpa fotbollsspelare att förstå hur viktigt det är att alltid hålla koll på varje pjäs. Fotboll är visserligen en lagsport där alla i laget hjälper till att vakta motståndarna, men varje spelare bör vara uppmärksam på allt och alla.

Foto: Unsplash

Öka koncentration: Båda spelen kräver stor koncentration. En okoncentrerad fotbollsspelare gör misstag, precis som en schackspelare. Schack kan hjälpa spelaren att träna upp koncentrationen och hjälpa hen att behålla fokus i längre stunder.

Vikten av både attack och försvar: Schack och fotboll handlar både om att försvara sig och attackera sina motståndare. Det går inte att välja det ena framför det andra. Ju större förståelse spelaren har för det, desto bättre kommer hen att bevaka och styra spelet.

Nu när du tänker efter finns det faktiskt ganska många likheter mellan sporterna och schack kan hjälpa fotbollsspelare att få en fördjupad förståelse av vissa faktorer. Men detta är givetvis förutsatt att de vet hur schack spelas och hur brädet ska se ut.