Det är egentligen rätt märkligt att spel som uppfanns för flera hundratals, till och med flera tusentals, år sedan fortfarande är populära än i dag. Trots att allt blir digitaliserat i en rasande fart finns det fortfarande de som föredrar att spela de klassiska spelen, på samma vis som de alltid har spelats.

Foto: ”Chess” (CC BY 2.0) tagen av Sasha the Okay Photographer.

Schack och andra bordsspel

Schackspelet tros ha sin bakgrund i Indien 500 år f.v.t. Det färdades sedan till Mellanöstern och Afrika innan det först kom till Europa under 1400-talet. Väl i Europa modifierades spelet till att likna det spel man känner till i dag, men utan att ta bort de gamla spelreglerna. Spelet hade t.ex. inte varit någonting utan draget ”schackmatt”.

Spel som däremot är ännu äldre är de klassiska hasardspelen med kort och tärning. Just tärningsspelen tros vara ett av de äldsta spelen, då man har hittat tärningar som har daterats tillbaka till 2500 f.v.t. Vadslagningsspel av olika slag har alltid lockat spelare, och när datorn kom var det självklart att dessa spel tog steget in i den digitala eran. På online casinon finns mängder av bordsspel som härstammar från renässansen, bland annat roulette och blackjack. Internet har även gjort det möjligt att utveckla de gamla spelen och de finns nu mera i olika versioner och varianter.

Dator vs Människa

Precis som flera andra klassiska bord- och kortspel har schack också digitaliserats. Man kan i dag spela flera olika versioner av schack både i mobilen och på datorn. Faktum är att schack var det första spelet man lärde en dator att spela, och som de flesta säkert känner till förlorade schackmästaren Garri Kasparov returmatchen mot datorn Deep Blue 1997. Och nu har datorn även lyckats vinna över människan i poker.

Det som är fascinerande med att AI, det vill säga artificiell intelligens, vinner över en mänsklig spelare i poker är att datorn har lärt sig att bluffa, samtidigt som den kan räkna ut vilka drag den ska göra med minimal information. Däremot kan datorn ännu inte spela mot flera pokerspelare samtidigt, utan de gångerna en dator har vunnit har det varit mot en enda spelare.

Skicklighet vs Tur

Till skillnad från bordsspelen styrs schack inte av turen. Det är enbart skicklighet som krävs för att man ska vinna spelet och man måste kunna tänka flera steg i förväg och väga de olika scenariona mot varandra. Däremot har det väldigt många likheter med spelet poker. Poker styrs både av tur och skicklighet, men kräver mycket av samma strategiska tänk. Trots att spelaren inte har lika mycket information tillgänglig, måste en pokerspelare också väga olika scenarion och tänka steg i förväg med hjälp av den informationen som finns tillgänglig.

Flera pokerspelare har även blivit duktiga schackspelare och vice versa. Dan Harrington är en av världens mest kända pokerspelare, och han är också stormästare i schack. Martin Staszko är i grund och botten schackspelare men kom 2011 tvåa i världsmästerskapen i poker.