Det har spelats schack i flera århundraden tillbaka och är fortfarande lika uppskattat idag som på den tiden när spelet uppfanns. Orden schackmatt har innebörden att kungen blir överfallen. Shah är det persiska ordet just för kung och schackspelet föddes förmodligen i landet Persien runt år 500 f.Kr. Det anses också att schack som brädspel har haft föregångare både i Grekland och Indien.

I Indien flyttade spelarna pjäserna genom att använda sig av tärningar. Enligt några forskare så skulle speluppställningen motsvara Alexander den stores uppställning av sin armé i de slagen armén hade mot persiska och indiska kungar. Däremot i det grekiska brädspelet var skillnaden att spelarna behövde tänka mer strategiskt och använda sig av taktik istället för att förlita sig på tärningarna och turen. Precis som dagens slots då allt hänger på slumpen. För slots på casinon utan omsättningskrav är det en slumpgenerator som styr vilka kombinationer som det ska bli och när en vinst ska utfalla. Därför kan du inte påverka spelresultat som du kan göra i exempelvis i schack, då det krävs både skicklighet och strategi för att spela.

Sakta men säkert spred sig schackspelet i världen. Detta delvis tack vare araberna som erövrade Sicilien och södra Spanien under hela 700-talet. Vikingarna hjälpte också till att sprida brädspelet eftersom de tog med sig hem på sina plundringståg österut. I några av sagorna från Island berättas det om att Kung Knut låter Ulf Jarl avrättas eftersom de bråkade om ett schackparti år 1027. Schacket fick sin nuvarande form under 1400-talet då det utvecklades i Europa och spred sig över gränserna, för att bli ett populärt och uppskattat brädspel.

Utvecklingen av schack i Europa

Schacket spred sig i Europa under medeltiden och detta fastän kyrkan och annat världsligt var emot brädspelet. Under år 1254 var kung Louis IX av Frankrike tvungen att kungöra ett förbud mot hasardspel eftersom det spelades om pengar i samband med schack. Att spela schack var mycket populärt, speciellt när det spelades om pengar, både vid hovet och bland den franska befolkningen. Schackspelandet fortsatte fast det var olagligt. Numera kan du istället spela med pengar och då genom att satsa på odds i schack.

Dagens schack – Hur den växte fram

Under 1700-talet var Frankrike ett centrum för spelande av schack i Europa. Det blev alltmer vanligare att sitta och spela schack på caféerna i landet och det mest berömda caféet i schackvärlden var Café de la Régence som låg i Paris och där har också många framstående schackspelare mötts i partier av brädspelet. Dessutom har det hållits tävlingar och turneringar på caféet. Sakta men säkert gjorde schack sitt intåg i övriga Europa.

Schackpjäserna historia

Under årens lopp har pjäsernas sätt att förflytta sig på förändrats mycket. Skillnaderna är mycket intressanta mellan de äldre och de som används nu för tiden. Kungen har alltid varit en kung eller annan ledare som varit hög. Den pjäs som kallas för drottning var tidigare rådgivare och kunde bara förflyttas diagonalt ett steg i taget.

Löparen var från början en elefant och när den spelades i sydöstra och östra Asien kunde den förflyttas antingen med ett steg framåt eller diagonalt. Anledningen var att det skulle symbolisera elefantens snabel (framåt) och de fyra benen (diagonalt). I Indien var det annorlunda då elefanten kunder ta två steg framåt, bakåt och åt sidan, för att i Persien ta två steg på diagonalen. I både Persien och Indien kunde elefanten hoppa över en annan schackpjäs, precis som dagen häst istället för löparen.

Från början var tornet en stridsvagn men har alltid förflyttat sig som pjäsen gör idag. Bonden var tidigare en infanterisoldat, men redan då går de steg som den gör i det moderna schackspelandet. I samband med att brädspelet spred sig till de olika delarna i världen så anpassades pjäserna. I mitten av 1100-talet fanns det olika exempel på hur pjäserna kunde se ut, men alla hade gemensamt att arvet från det muslimska abstraktionerna försvinner. Dessa blir ersatta av kungar, biskopar, drottningar, riddare och fotsoldater för att sedan så småningom se ut som de gör idag. Samtidigt som pjäserna blir mäktigare som till exempel drottningen och löparen.

Andra strategispel

Andra strategispel som du kanske känner till är Risk och Stratego eller nyare spelet Game of Thrones som är baserat på boken. Då det går ut på att besegra andra makter i olika slag. Du ska placera trupper efter din strategi för att ta över världen, ta motståndarens flagga eller bli kung över alla rikena. Detta vara bara ett axplock bland alla strategispel det finns och oavsett vilket du väljer är det tillfredsställande att kunna använda dig av ditt intellekt och tänka ut olika strategier.