Genom åren har det kommit och gått storslagna schackspelare som alla har fått chansen att kalla sig mästare. Men några har stannat kvar i minnet längre än andra. Sverige har haft stora framgångar med att ta fram skickliga spelare, varav några har varit med och format hur spelet spelas i dag.

(”Carlsen Magnus BW” (CC BY-SA 2.0) av karpidis.)

Svenska schackspelare

Trots att vi bara är ett land med strax under 10 miljoner invånare har det kommit fram flera duktiga talanger i spel och sportsammanhang. Några av namnen man ofta tänker på är skidåkaren Ingemar Stenmark och tennisspelaren Björn Borg. Eller fortfarande aktiva utövare som ishockeyspelaren Henrik Lundqvist och fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic, vars amerikanska lag LA Galaxy enligt alla odds tips i sportnyheterna är förhandsfavoriter att vinna ligan 2019 (6.00). Men den som är intresserad av schack tänker på helt andra namn när man pratar om framgångsrika svenskar.

Kanske tänker man på Ulf Andersson, som blev världsfyra 1983 och svensk mästare redan 1969. 1975 blev han även den förste spelaren att besegra den dåvarande världsmästaren Anatolij Karpov. Han är inte längre aktiv som spelare, men han dyker ibland upp i officiella sammanhang. Han tränade länge Argentinas landslag i schack.

Gideon Ståhlberg är en annan känd schackmästare från Sverige. Gideon är inte lika känd för sitt spel som Ulf Andersson, men han är känd för sina böcker och för sitt arbete som domare. Ståhlberg, som gick bort 1967, har skrivit ett tiotal böcker om schack och han dömde fem världsmästerskap mellan 1957–1963.

Bland damspelarna är det Pia Cramling som är Sveriges genom tidernas bästa spelare. Hon är fortfarande aktiv och har spelat i Rilton Cup ett antal gånger. Hon har deltagit i flera världsmästerskap, men har aldrig gått längre än till semifinal.

Internationella schackspelare

Det går inte att förneka att det har funnits en rysk dominans på schackscenen och några av de bästa spelarna är utan tvekan från Ryssland. Men det finns undantag och det är inte en rysk dominans som råder i dag.

Just nu är det norrmannen Magnus Carlsen som är världsmästare och han har haft titeln sedan 2013. Han är därmed en av de spelare som har haft titeln längst och den spelare som har tagit mest poäng. I år vann han VM efter en lång duell mot amerikanen Fabiano Caruana, varav tolv partier slutade remi och fick avslutas med omspel.

(”Schach-Weltmeister Garri Kasparow aus Ba” (CC BY-SA 2.0) av Russland und Ukraine.)

De ryska framgångarna i schack går långt tillbaka, men det är spelare som Anatolij Karpov och Garri Kasparov som är mest ihågkomna. Karpov var världsmästare 1975–1985 och 1993–1999. Hans pokerface är känt över hela världen och nuförtiden deltar han mest i uppvisningsmatcher. Kasparov är i sin tur lika känd för sina meriter som för förlustmatchen mot datorn Deep Blue 1997. Han var världsmästare mellan 1985–1993 och hade ett spelsätt och kroppsspråk som ökade spelets underhållningsvärde.

Samtidigt är en av världens absolut kändaste schackspelare amerikanen Bobby Fischer. Han var stormästare redan som 15-åring och är känd som den första att bryta den ryska dominansen på 1950-talet. Tyvärr är han även känd för sina galenskaper efter karriär, men i schacksammanhang kommer han alltid att vara ihågkommen med värme.