Martin Lokander – blir han Sveriges nästa internationella mästare?

martin_lokander_SWEMartin Lokander, 19 år, blev FIDE-mästare (FM) förra året, och gör en nysatsning för att bli internationell mästare (IM). 

Martin Lokander har nämligen ägnat mycket tid åt andra spännande projekt inom schacket det senaste året. Han är tränare, han blir TV-kommentator i Rilton Cup och han har helt nyligen kommit ut med schackboken ”The open games for black”.

Hans facebook-uppdatering när boken släpptes var ”Har alltid velat skriva en bok, så jag skrev en bok”, vilket säger en hel del om Lokanders målinriktade personlighet.

Du har tillhört Sveriges talanger i många år nu, hur går det med jakten att ta en IM-titel?

– Jag behöver en sista IM-norm, men jag är nog lika frustrerad över att ratingen dippat en del senaste halvåret.

Hur skulle du säga att din schackform är just nu?

– Inte optimal just nu, men försöker spela mig i form. Jag varvar framgångar i Sverige med katastrofresultat i Europa.

Du har många andra projekt inom schacket. Nyligen kom du ut med en bok. Berätta mer om den!

– Det är ganska enkelt. Jag har alltid velat skriva en bok, sedan jag var 4-5 år. Nu när jag tagit ett sabbatsår från skolan och håller på med schacket på heltid kändes det ganska rimligt att skriva en bok. Nu känns det iallafall som att jag åstadkommit något under mitt sabbatsår.

Vad visste du om Hallsbergsturneringarna som är förlaga till Stockholm Chess Challenge?

– Ingenting. Visste att de fanns, och att de lagts ner. Ibland när jag åker regionala tåg stannar de i Hallsberg. Det ligger inte så långt bort från Stockholm.

Vad blir ditt mål i SCC?

– Ja du… Ingen aning. Att spela bra schack, och förhoppningsvis prestera bättre än väntat. Har inte riktigt sett startfältet ännu så det är svårt att säga.

(Visited 1 685 times, 1 visits today)