WIM Qiyu Zhou nådde målet att vinna VM. Nu återstår en dröm – att få Nobelpriset

Qiyu Zhou föddes 2000, och var en vinnare redan som 5-åring. Då vann hon finska mästerskapet i schack för barn under 10 år. Hon besegrade alltså fem år äldre spelare för att ta titeln. Hennes största framgång är segern i världsmästerskapet för flickor under 14 år. Under 2015 erövrade hon titeln WIM, kvinnlig internationell mästare. Hennes rating är 2318.

Qiyu Zhou föddes i Kina, flyttade till Frankrike som litet barn och kom till Finland som fyraåring. Numera bor hon i Kanada. Så första frågan är given:

Hur många språk kan du tala?
– Jag talar 4 språk, engelska, mandarin (kinesiska) och finska flytande. Jag kan också franska hyfsat bra. Jag har dessutom börjat studera svenska sedan i september och jag får handledning på helgerna. Jag tänker öva min svenska under Stockholm Chess Challenge!

Hur har du fått intresset för Sverige?
– När jag bodde i Finland fick jag många svenska kontakter. Till exempel hade vi en god vän som var svensk pianist. När jag var liten sågs min och den familjen mycket, och där brukade jag spela piano. Vår svenske vän gav oss privata konserter och han sjöng svenska sånger för oss, och jag blev väldigt rörd av dem.

– Jag ville lära mig prata svenska redan då, men innan dess hann vi flytta från Finland till Kanada. Nu vill jag uppnå mina barndomsplaner steg för steg. Mitt mål just nu är att lära mig svenska. Jag älskar också att läsa böcker av svenska författare och jag hoppas att jag kan läsa dem på originalspråket någon dag.

Du har redan vunnit många schackturneringar. Vilken seger rankar du högst?
  – Det är min guldmedalj i världsmästerskapet för flickor under 14 år. Främst för att det alltid hade varit min dröm att bli världsmästare.

Du har spelat i Sverige tidigare, i Västerås för fem år sedan. Vad kommer du ihåg från den turneringen?
  – Det måste ha varit Nordiska skolmästerskapet för barn under 11 år. Jag vann turneringen. Jag minns att jag var den enda flickan i gruppen. Arrangörerna var jättetrevliga och såg till att vi fick äta gratis på vilken restaurang vi ville.

Hur är ditt liv i dag?
  – Just nu är jag väldigt upptagen med studier, men jag försöker att få tid över till schack. Jag går också på språkkurser på kvällarna. Jag spelade i ungdoms-VM i Grekland nyligen. Före det spelade jag helgturneringar i Kanada under sommarlovet.

Hur känns det att komma tillbaka till Sverige och spela schack?
  – Jag är väldigt entusiastisk att komma tillbaka. Det är länge sedan jag senast satte min fot i Sverige.

Vad är ditt mål i Stockholm Chess Challenge?
  – Förmodligen att inte komma sist…

Så hur var det då med Qiyus dröm att vinna Nobelpriset? Mamma Changrong Yu berättar:
  – Hon var fem år gammal när hon lärde sig om Nobelpriset, och att det delades ut i Sverige. Från den dagen hade hon två drömmar: Att bli världsmästare i schack och vinna Nobelpriset. Jag minns väl när vi besökta Stadshuset i Stockholm och Qiyu sa: ”Mamma, nästa gång vi är här ska jag ta emot Nobelpriset i fysik!”

Unga Qiyu Zhou har redan blivit världsmästare i schack. Nu återstår Nobelpriset.


VIDEO, Qiyu Zhou i intervju efter guldet i VM U14

 

(Visited 3 022 times, 1 visits today)