Begreppet spel kan i princip betyda hur många olika saker som helst beroende på vem man frågar. TV-spel, datorspel, brädspel, eller kanske kortspel. Paletten av olika spel och spelgenrer är många.

Gemensamt för många spel är också att det krävs att man besitter en viss skicklighet och intelligens för att bli framgångsrik och just den kategorin av spel är något som vi tänkte titta lite närmare på här och nu. Dessutom tänkte vi kika på vilka av dessa spel som det går att tävla i.

Första partiet på 400-talet

Schack är ett av världshistoriens mest berömda spel, troligtvis för att det inte bara ställer krav på både strategisk och taktisk intelligens utan även för att det är ett spel som man egentligen aldrig kan bemästra till fullo. Schack  spelades redan under 400- och 500-talet i norra Indien och då under namnet chataranga. Några århundrade senare spreds spelet även till Europa.

För att bli framgångsrik i schack krävs att man tänker flera drag framåt och även håller koll på vad motståndaren gör och framför allt kan komma att tänkas göra. Detta är nästan lika viktigt om inte viktigare än att hålla koll på sina egna pjäser.

Att man måste vara högintelligent för att bli framgångsrik är kanske inte ett måste, men det är definitivt något som underlättar. Flera av de stora schackmästarna genom åren har haft mycket högt IQ. Exempelvis så tros Magnus Carlsen ha en IQ-nivå som ligger runt 180. Det räcker dock inte för att slå den gamle ryske världsmästaren Garry Kasparov vars IQ-nivå uppskattas till 190.

Att schack lämpar sig alldeles utmärkt för tävling är det ingen tvekan om. Den första större officiella schackturneringen spelades i London år 1851 och vanns av tysken Adolf Anderssen. Några decennier senare, år 1886 spelades också det första världsmästerskapet i schack, vilket vanns av tjecken Wilhelm Steinitz.

I dag finns det som bekant schackturneringar på alla nivåer, från klubb- och skolturneringar till internationella turneringar och världsmästerskap. En av de största svenska turneringarna är Stockholm Chess Challenge som i år går av stapeln i början av maj på Stockholm Chess Salons.

För att bli en stor schackmästare krävs förstås många timmar av såväl träning som tävling. Det gäller också att man inte är rädd för att hela tiden prova nya strategier, till exempel i form av öppningar. 

När man väl hittat en framgångsrik strategi som fungerar ger detta oftast rejäl utdelning. Dock gäller det förstås även att i förväg ha koll på sin motståndare och anpassa sin strategi utifrån hur denne spelar. En skicklig schackspelare en övergripande strategi som denne har bestämt sig för innan matchen börjar, men kan även anpassa sin plan och strategi under matchens gång.

Ett av världens äldsta spel

Även om schack har mer än 1 500 år på nacken vid det här laget är det långt ifrån världens äldsta spel. Exempelvis så har spelet senet hittats i antika egyptiska lämningar från mellan 3500 f.Kr. och 3100 f.Kr.

Ett annat spel som också är mycket gammalt och som är betydligt mer känt nu för tiden är backgammon som har sitt ursprung i det forna Persien för mer än 5 000 år sedan. På den tiden gick spelet dock under namnet nard och spelades på en liknande spelplan som det backgammon som vi känner i dag.

Foto: Pixabay

Första gången reglerna till backgammon omnämns är i en persisk text från 500-talet e.Kr. Redan 480 f.Kr. beskrevs dock spelet i ett epigram av den bysantinske kejsaren Zeno och hade då det grekiska namnet tavli. Än i dag är backgammon ett mycket populärt spel i Grekland och även Turkiet där det är känt som tavla. Även i backgammon förekommer en rad olika tävlingar. Sedan snart 40 år tillbaka spelas världsmästerskapen i backgammon i Monte Carlo.

Precis som schack är backgammon ett spel som ställer stora krav på den som vill bli framgångsrik. En annan likhet med schack är att det även i backgammon teoretiseras en hel del kring vilka öppningar som är bäst, om än inte fullt lika mycket som i schack. En bra öppning i ett backgammonparti och halva segern kan vara vunnen och vice versa.

Över 40 miljoner spelare

Utöver schack och backgammon finns även många andra spel där skicklighet är a och o. En del av dessa är precis som schack och backgammon brädspel, som till exempel dam, det kinesiska spelet Go samt det östafrikanska spelet kalaha. Sedan får man ju heller inte glömma bort alla kortspel som till exempel bridge och hjärter.

Ett annat kortspel som också ställer stora krav på strategi och taktik är förstås poker. Givetvis krävs det också lite tur i poker för att bli framgångsrik, men mycket handlar om att ha en fungerande strategi och hålla sig till denna, precis som i schack. 

Det gäller också att tänka långsiktigt och räkna med att man då och då kommer att åka på en del förluster, men ändå vinna i det långa loppet. I poker kan man dessutom bli mästare och till och med miljonär från soffan. Allt som behövs är dator och en internetuppkoppling.

Det kinesiska Go är ett av världens mest populära brädspel och kan på sätt och vis sägas vara den kinesiska motsvarigheten till schack. Runt 40 miljoner människor världen över beräknas spela Go, som har sitt ursprung i Kina för mer än 4 000 år sedan.

Spelet är dock mer komplicerat än schack samtidigt som speltiden är längre. En professionell Go-match kan pågå i över 16 timmar. Själva brädet är också större än ett schackbräde, hela 19 gånger 19 rutnät av linjer. I stora drag går spelet ut på att kontrollera en större del av spelplanen än sin motståndare genom att strategiskt placera ut sina stenar.

Ett bevis på att Go ställer höga krav på den som spelar är att det dröjde ända till 2016 innan en dator besegrade en mästare i Go. Som jämförelse så besegrade IBM:s superdator Garry Kasparov redan 1997.